![]() |
Balık avına yağmurun etkisi
Hep yağmurlu havalarla ilgili av sohbetlerinde anlaşmazlıklar çıkar.Biri yağmurlu havada çok balık tuttuğunu söyler,diğeri olmaz der.Yağmurda denizde kıyıdan av olmaz..
Öncelikle olaya üç farklı açıdan bakmak gerekir. 1-Yağmur başlarken, 2-yağmur yağarken, 3-yağmur dinince. Yağmur başlarken, hava basıncı düşer, denizin yükü azalır, akıntılar değişir, dipteki kurtlar vs. karışır, yüzeydeki planktonlar aşağıya doğru karışır. Bu durum, balık için çok güzeldir ve yayılmaya başlar. Yani balık iyice yapmaya başlar. Yağmur yağarken, denizin üstüne tatlı su dökülmüş olur. Tatlı suya dirençsiz balıkar için kötü haberdir. Damlalar pıtır pıtır sesler çıkarır, avcı balıkların konsantrasyonu dağılır. Bunlar kötü haberdir. Yağmur yağarken balıkların bilhassa su yüzeyinden kaçışacağı anlamına gelir. Yağmur dinince, yağmur havada ne kadar börtü böcek varsa yüzeye/suya indirir, bunları yemek için balıklar gene çılgınca beslenmeye girişir. Demekki, genel olarak, yağmur başlarken ve dinince av iyi olur. Yağarkense kötü. Velakin, bu genelleme her zaman doğru olmaz. Çünkü, yağmurun etkisi, yüzeyden en fazla iki kulaç aşağıya işleyebilir. Hatta, suyun tatlılaşması ancak bir iki karışlık bir sahayı kapsar. Demekki, dipte yağmur yağsada, yağmasada her şey aynı olacaktır. Fakat unutmayın, yağmur hava basıncı ve rüzgarla gelir ki, bu akıntıları değiştirir ve dipteki merayı da etkiler. Bu etkinin müspet mi, menfi mi olacağı, tamamen o meranın kendi koşullarına bağlıdır. Merasına göre, balık çoğalabilir, azaladabilir, tecrübe etmek gerekir, ne taraftan gelen yağmur, ne yapıyor, bakmak lazımdır. Diğer yandan, hafif yağan yağmur, balıklar için iyi bir gizlenme ortamı sunar ki, böyle hafif çiseleyen, serpen yağmurda balıklar daha rahat olur, daha iyi av verirler. Ama sağnak yağmur yağıyorsa, gürültü, soğuyan su, tatlı su vs. bir olur, balıkları oradan sürer, zor tutarsınız.. Gördüğünüz gibi, genelleme yapmak zor. Ancak, bizim denizlerimizi düşününce, yağmur için, "serpiştiriyorsa sorun olmaz, hatta iyidir, ama sağnak yağarsa zor biraz balık" demek en çok duruma uyan yorum olacaktır. Not:Konuyu hazırlarken farklı kaynaklardan alıntılar yapılmıştır.Özellikle konuyu hazırlamada kaynak teşkil eden Serdar Köylü beye teşkkürler.. |
kamil abi bilgilendirme için teşekkür ederim.
|
Alıntı:
|
Kamil kardeşim bilgilendirmelerin için teşekkürler.Fakat bu balıklara akıl sır ermiyor. Bu gün hava karışık balık olmaz diyorsunuz, o gün güzel av yapıyorsunuz.. Bu gün hava güzel , güzel av olur diyorsunuz ama düşündüğünüz avı bulamıyorsunuz..Yani bu balıklara akıl sır ermiyor..
|
Yaşa Kamil abim.
Bu bence son nokta gibi olmuş. Bende ayni düşüncedeyim şahsen. Neyin ne zaman olacağı belli olmaz yağmurda. Birkaç yağmurlu havada çok boş dönmemize rağmen birkaç yağmurlu havada da iri karagözler yakalamıştık :) Deniz işi nasip işi ... Ama bilgi her zaman tecrube ile birleştirilirse harika olur. |
Alıntı:
|
Ya kamil kardeşim tabii ki, yağan yağmurun, esen rüzgarın, suyun akıntısı, meranın durumu etkendir balığın yeme gelişine.. ama biz ne yapacağız, hava güzelse ya nasip deyip çıkacağız o balığı yakalamaya nasipte varsa gelecektir..
|
Bilgilendirmeden ötürü teşekkürler Kamil kardeşim.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Saat 12:11. |
Powered by vBulletin Version 3.7.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
TR Çeviri : organik81