Yalnız Mesajı Göster
Eski 07-06-2012, 09:12   #6
ishak BALLICA
Kaptan

ishak BALLICA kullanıcısının avatarı

Değerli arkadaşlarım ,konuya ilgi duyup da yazdığınız yorumlar için teşekkürler.Evet İzmir in adeta bir zehir kaynağı olan iç körfezi devreye sokulan ''Büyük kanal Projesi'' ile günden güne temizlenmektedir.Üstlelikte, kirliliğin en yoğun olduğu bölgelerde bile ne mutlu bizlere ki, artık denizin dibi çıplak göz ile de görünmektedir.

İşte buna aldanan veya maddi imkanlar nedeni ile temiz mekanlara gitmem imkanı olmayan yüzlerce insan tüm körfez boyunca olta atmaktadır.Eğer yanlarına gidip de izlendiğinde oltalarına İzmir in adeta yerli balığı olan o canım Lidakilerin, çupraların takıldığı gözlemlenebilir. Yani uygun stil ve usul ile bolca balık tutulabilir.

Gelgelelim, bu balıkların tutulduktan sonra da evlere götürülüp ailece afiyet ile de yenildiğini bilmek için müneccim olmaya gerek yok.

Peki tutulan bu balıkların iç organlarında biriken ağır metaller ne olacak.Dıştan bakılınca tabiki de bir şey yoktur. O balığın bedeninde/dokularında biriken ağır metaller belki o balığa zarar vermiyor.Ama bizlerin yıllar içinde tüketmiş olduğumuz bu ağır metal içeren balıklardan almış olduğumuz zararlı kimyasallar ne oluyor.Aynen karaciğer ve böbrekler tarafından tutulup başlıyor bedenimizde birikmeye.Ve ileriki yıllarda da güya sebebi bilinmeyen nedenler ile aynen kanser vakaaları ortaya çıkmaktadır.Ve çıkacaktır da.

Durum böyle iken, sırf balık tutma hobimizi tatmin etmek niyetiyle hemencecik izmir körfezi inip, orada balık tutmak size göre ne kadar mantıklıdır.Ne kadar aklllıca bir hareket tarzıdır.

Ben bu satırları yazarken kafamı sola çevrdiğimde odamın penceresinden tüm körfez ayna gibi gözükmektedir.Yani ayağımı terliğimi geçirip, oltalarımı elime alsam 3 ya da 4 dakika içinde aynen deniz kenarındayım.Ve sonra gelsin lidakiler..Çupralar. Bundan 8-9 seneye önceye kadar bu bilinç yok iken onu çok yaptım.Çok balık tuttum Ve yedim de..Ama şimdi neyin, ne olduğunu öğrendikten sonra dostlarım ile beraber 100 kilometre git, 100 kilometre gel şeklinde dünyanın yolunu gidip geliyoruz.

Acaba bizler safmıyız sizce...Yoksa bilinçli birer oltacı mı?

Not. Çupra vs gibi balıklar palejik yani orta su balığı olmayıp, dipte beslenen dip balıklarındandır.Körfezden tutulan lidakilerin karınları temzilenirken görülecektir ki, içlerinden hep midye kırıkları görülecektir.

Eee, midyenin diğer bir adı nedir sizce ? Denizin süzgeçi derler.Yani deniz tabanını süzerek beslenirler.Eh siz düşünün artık midyelerde birikmiş olan kimyasal atık miktarlarını.Eh siz düşünün artık besin zincirinde en büyük halka olan midyeleri yiyen çupraların dokularında biriken kimyasal miktarını.

1963-izmir

[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

ishak BALLICA Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla