Yalnız Mesajı Göster
Eski 24-06-2012, 23:29   #2
Baba Yalçın
Profesyonel Balıkçı
 
Baba Yalçın kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 16.03.12
Mesaj Sayısı: 1.022
Varsayılan

AKYARLAR KÖYÜ AÇIKLARINDA DALARAK İLİŞKENDEKİ GIRGIR AĞLARINI TOPLADILAR.

BODRUM’un bilinen son süngercisi evli, iki çocuk babası 60 yaşındaki Mehmet Baş, Kurban Bayramı boyunca, yanında çalışan dört balıkçıyla birlikte dalış yaparak, büyük gırgır teknelerinin bıraktığı ve doğal yaşamın yok olmasına neden olan deniz dibindeki atık balık ağlarını topladı.

18 metre uzunluğundaki "Aksona" adlı teknesiyle denize açılan Baş, bayramın ilk üç günü, beraberindekilerle birlikte Akyarlar Köyü açıklarındaki koylarda her gün dört saat dalış yaparak kirliliğe neden olan atık ağları topladı.

Baş, 30 ile 50 metre arasındaki dalışlarda deniz dibinden üç gırgır teknesini donatabilecek atık ağ topladıklarını söyledi.

Burada dalış yapan Baş ve dalgıçlar, gırgır teknelerinden su altındaki kayalıklara bırakıldığı belirtilen ağların bir bölümünü, bıçaklarla temizleyerek vinç yardımıyla tekneye çekti. Mehmet Baş, Bodrum Limanı'na dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada, kayalıkların üzerinden su altı yaşamına zarar veren çok sayıda gırgır ağını temizlediklerini söyledi.

Yaklaşık 2 yıldır bu çalışmayı yaptığını ifade eden Baş, ''Üzerlerini tamamen kaplayan ağlar nedeniyle, kayalıkların dış dünyayla bağlantısı kesilmiş. Bu da bölgede su altındaki doğal yaşama büyük zarar vermiş. Bu ağları temizliyoruz ama çok zor'' diye konuştu.

Su altında biriken ağları temizlemek için saatlerce uğraştıklarını belirten Baş, şunları kaydetti: ''Kurşunlar çok ağır olduğundan ağları yukarı çekerken büyük sıkıntı yaşadık. Balıkların üremesi için çok güzel alanlar vardı. Kayalıkların çevresinde yaşayan balıklar, ağlardan olumsuz etkilenmiş. Biz denizciler buradan ekmek yiyoruz. Balıkçılar ağlar dipte kaldığı zaman haber versinler. Ben yardım etmeye hazırım. Ayrıca bize çalışmalarımızda destek veren Bodrum Belediyesi ve Bodrum Denizciler Derneğine teşekkür ediyorum. Denizlerimizi kirletmeyelim. Su altındaki yaşamı bitirmeyelim.''

Baş, toplanan ağların, temizlendikten sonra yeniden değerlendirileceği sözlerine ekledi.


"Denizlerimizi kirletmeyelim ve su altındaki bu güzel yaşamı koruyalım"

Küçük tekneye çekilen ağların arasında bir de ağlara takılmış deniz yıldızı bulundu. Mehmet Baş deniz yıldızını kurtararak yeniden denize bıraktı. Bu arada gırgır teknesinden atıldığı sanılan büyük ölçüde bir ağ yukarı çekilirken çalışmayı yürütenlere zor anlar yaşattı.

Çıkarılmakta güçlük çekilen ağ, küçük tekne tirhandilin yedeğine alınarak tirhandilin üzerindekilerin de yardımıyla denizden çıkarıldı.
Öte yandan, bazı vatandaşlar, su altından çıkarılan onlarca metrelik ağın Bodrum'a getirilişi sırasında Baş ve beraberindekileri limanda karşılayarak, destek verdi.
Eklenmiş Resimler
Dosya Türü: jpg 16356.jpg (20,0 KB, 60 Görüntülenme)
Dosya Türü: jpg 1 (1).jpg (19,5 KB, 60 Görüntülenme)
Dosya Türü: jpg 1 (2).JPG (32,8 KB, 60 Görüntülenme)
Dosya Türü: jpg 3.JPG (58,8 KB, 1 Görüntülenme)
Dosya Türü: jpg 4.JPG (52,2 KB, 1 Görüntülenme)
Dosya Türü: jpg 5.JPG (55,0 KB, 1 Görüntülenme)
__________________
Baba Yalçın
Baba Yalçın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla