Levrek avcılığı...
İzmir'de yaşayan ve ben levrek tutmadım diyen arkadaşlara benim acizane tevsiyelerim var:
Ben şimdiye kadar kıyıdan el oltası ile (kamış değil) izmir/güzelbahçeden çok levrek almışımdır.Ve de sabah kantoda (mezat) çok da satmışlığım vardır.Ama eski bereketin çok azaldığını da belirteyim.Levrek kıyıda yemlenmeye Eylül ortalarından başlar ve taa şubat sonuna kadar devam eder.Havalar soğudukça daha iyi av verir.1,5-2 kiloluk levrekler çok aldım.Espirisi şu:Kendi yörem için konuşuyorum.İllaki denizin ayağa kalkması ve kıyıya doğru köpüre köpüre gelmesi gerekir.Ve babaç levrekler yeminle bu köpüklerin içinde gece sabaha kadar gezer.Rüzgardan karışmaması için ana bedeni 0,40 ve üstü kullanırım.Takımda dipde 0,100 gr kurşun olan üçlü köstekli takımdır.Neden eşşek kadar kurşun derseniz: dalgalar takımı karaya sürmesin diyedir.Bu takımın iş yapması için avlanacağınız yer ince kumluk ve yer yer fındık-ceviz büyüklüğünde taşlık olamalı.(Kayalık yer değil.)Takımı ileri fırlatın boşluğunu alırken sürüye sürüye çekin.Kıyıya yaklaşık 3-4 metre kaldığında tıkır tıkır diye kurşun sekmeye başlarsa orada bekleyin.İspendek geldiğinde yemi 2 hamlede alır.Yarım kilo üstü geldiğinde ise tek hamlede yemi kapar.Sizin yapacağınız sadece balığı kıyıya çekmekdir.Eğer kilo üstü ise .çekerken mutlaka kendini suyun üstüne vurur.Halbuki bildiğiniz gibi çupra son ana kadar hep dibe daha dibe kaçmaya çalışır.Hava ne kadar soğuksa ve saatler gece 02.00'yi geçmişse büyük balık şansınız daha da artar.Çünkü kışın hava soğumuş,isparoz dahi göç etmiş kıyıda sadece kaya balığı ve levreğin yiyeceği küçük yengeçler kalmıştır.Bizim levrek de karnı taşa değecek kadar kıyıya yanaşıp bu yemleri arar.Avlandığım mekanlar ise Narlıdere istihkam viyadüğünün yanında yer alan eski halk plajının olduğu yerden tutunda taa,Güzelbahçe siteler'e kadar olan güzergahdır.Bu mekanı 30 seneden beri bilir ve kışın geceleğin soğuğa dayanıp balığımı da alırım.(Not:Yalnız gece avcılığında ne olur ne olmaz asla tek olmayın.En az iki kişi olun.)
|