Konuya bir kaç soruyla başlayalım.
Neden biz yaşadığımız ülkelerin sistemlerine adapte olmadan izole halde yaşıyoruz? Neden aramızdaki kültür duvarını giderek kalınlaştırıyoruz? Neden birçok azınlık ya da göçmen üç beş kuşak sonra yerleştiği ülkenin ekonomisinde ve siyasetinde söz sahibi olurken biz hala işçi toplumu ağırlıklıyız?
Belçikaya bir tıbbi cihazın teknik eğitimini almak için yaptığımız bir seyahatte kaldığım kasaba otelinin sahibi bana ve arkadaşlarıma rahatsız edici bir şekilde davranıyordu. Sonunda bir akşam bu adamla mecburen konuşmak durumunda kaldık adam Türkleri sevmediğini söyledi bize ama siz farklıymışsınız kusura bakmayın dedi. Bizde Türküz neyimi farklı diye sorduğumuzda Belçikada onun çevresindeki Türklerin çoğunun kaçak olarak ülkeye gelip daha sonra bir şekilde orda kalmayı başarıp çoluk çocuğa karıştıklarını, iş bulamadıkları için işsizlik parası aldıklarını ve çok çocuk yapıp çocuk yardımı aldıklarını bu sayede gayet rahat yaşadıklarını belirtti. Ama siz farklısınız çünkü burayı istilaya değil burda birşeyler öğrenmeye ve ülkenize geri dönüp çalışmaya gelmişsiniz dedi. Adam otelinde ailece çalışıp ödediği vergiyle başkalarının çalışmadan yaşam sürmesini istemiyordu ve çok haklıydı. Bu durumun diğer ülkelerde de örnekleri vardır sanıyorum. Tabi ki bu genel değil, bir çok vatandaşımız iş güç sahibi hatta işveren olmuş yanında yabancıları çalıştırmakta. Ama yetrli mi? Örneğin Fransa 'da ermeni asıllılar kadar etkin olmak için ordaki atandaşlarımızın çocukları okusalar, kültürü tanısalar, kendilerini geliştirip siyasette söz sahibi olsalar yada sivil bir inisiyatif geliştirseler sonuç böyle olmazdı. Ama din elden gider, gavurlaşırız, adetlerimiz, töremiz ne olur kaygısıyla bir çok Türk kendini kabuğuna çekmiş izole bir güruh oluşturmuş.
Deniyor ki bu iş Fransa'da yaşayan Ermenilerin oyları için yapıldı. Olabilir ama bildiğim kadarıyla Ermeni kadar Türk var o ülkede. Türklerin oyu ne olacak? Bu saçma karar lobi faaaliyeti sonucudur ve maalesef Türklerin lobisi hiç bir ülkede kuvvetli değildir (Almanya'yı hariç tutabiliriz). Esas mesele bu lobiyi oluşturup kuvvetlendirecek gücü yaratmaktır.
Saygılarımla
__________________
Erhan Çulhan
01.01.1970
|