Yalnız Mesajı Göster
Eski 23-12-2006, 12:51   #6
katiti
Kaptan

katiti kullanıcısının avatarı

Doğan bir kısmına cevap vereyim:

1. PET şişe kesinlikle sıcakla karşılaşınca eriyecektir. Buradaki erimeden kastım doğrudan sıvılaşma değil, önce yumuşamayla başlar ki bu noktada şişenin çeper kısımları küçük miktarlarda sıvılaşarak içerisindeki sıvıya karışmaya başlayacaktır (kalanı biraz teknik detay)...

2. Camın ateşte kırılması için kendisinin veya iki içerisindeki sıvının sıcaklığı ile ateşin sıcaklığı arasındaki farkın çok yüksek olması gerekir. Bunun dışında kırılma olmaz, ancak çok yüksek sıcaklıklarda erime söz konusu olur.

3. Şiş taşacak kadar doluysa kaynamayı en çok şiş çeperine yapışacak ince hava kabarcıklarıyla görebilirsin, onun dışında fokur fokur kaynama görmeden önce zaten şiş patlar...

4. Söz konu olan PET şişe ise patlamadan önceki genleşme oranı daha fazla olacağında patlamama durumu söz konusu olabilir. Camda genleşme olmayacağından içeride oluşacak basıncın büyüklüğü önem kazanır. Yani patlama olasılığı olmasına rağmen patlamayabilir de...

5. Bu durumları açıklayan birden çok fizik kanunu var, bana kitap karıştırtma şimdi . En başta Boyle-Mariotte Kanunu var mesela...

6. Çay bende içmem, kahve kahve kahve ...

7. Ben bazen olta sarmak için cam şişe taşırdım yanımda ama artık pek yapmıyorum o işi ...

8. Valla o konu senin yazılanlarla kendi aranda, biz aranıza girmeyelim ...

en çok sana rastgelsin ...

Navigare necesse est...

2 metre de derindir, 20 metre de derindir...
katiti Çevrimdışı