Yalnız Mesajı Göster
Eski 20-08-2007, 13:16   #1
pene
Çımacı
 
pene kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 17.08.07
Şehir: istanbul
Mesaj Sayısı: 51
Varsayılan su yoksa balık da yok..

Göller Bölgesi yok oluyor
Konya Havzası'nda yer alan ve bölgeye hayat veren Akşehir, Beyşehir ve Meke gölü kuraklık yüzünden kuruma noktasına geldi. Kuraklık, tarım arazilerinin bilinçsiz sulanması ve kirlilik Konya'yı tehdit ediyor. Su miktarında her yıl ortalama 1 metrelik düşüşle 10 yıl içinde sular bitme noktasına geldi.

Nasrettin Hoca şenliklerinde her yıl geleneksel olarak maya çalınan Akşehir Gölü'nde sadece 30 santimetre derinliğinde su kaldı.

Tam anlamıyla çöl görünümündeki Akşehir Gölü'nden geçimini sağlayan yaklaşık 5 bin aile göç etti.

Bir dönem gölün çevresini dolaşan köylüler, şimdi gölde traktörle karşıdan karşıya geçebiliyor. Hızla kuruyan Akşehir Gölü'nün, yağışlar olmazsa birkaç ay sonra tamamen yok olması bekleniyor.

Balçığa dönen gölde pelikanların yürümekte zorlanması da tehlikenin ulaştığı boyutları gözler önüne seriyor.

Beyşehir'de de durum aynı

Türkiye´nin en büyük tatlı su gölü Beyşehir'de de durum farklı değil. Tüm tarım alanlarına dengesiz ve bilinçsiz sulama programlarının uygulanması, yağış olmaması, yeraltı sularının çekilmesi gibi nedenlerden dolayı gölün suları çekildi.

Diğer yandan ise, gölün çevresindeki yerleşim birimleri, belediyeler, köyler arıtma tesisi kurmadan kanalizasyonlarını göle akıtmaları yüzünden göl hızla kirlenmeye başladı.

Doğa fotoğrafçılarının bulunmaz mekanlarından biri olan ve 25 yıl önce 24 metre derinliği ölçülen Beyşehir Gölü'nün ise, bu yıl ölçümlerde en derin yeri 9 metre olarak belirlendi.

Göldeki otlanmanın hızla artması 3 bin kayıtlı balıkçıyı harekete geçirdi. Su Ürünleri Kooperatifi üyesi balıkçılar ile Beyşehir Belediyesi öncülüğünde gölü kurtarma konsesyumu kurmak istediler.

Daha önceki yıllarda 14 çeşit balık yaşayan gölde, bu yıl sadece üç çeşit balık bulunduğu belirlendi. Göl kirlilik yüzünden otlandı. Beyşehir Gölü'nün kurtulabilmesi için 14 ayrı kurumun bir araya gelmesi gerekiyor.

Meke Gölü bir yıl sonra yok olacak

Dünyanın 'nazar boncuğu' olarak bilinen Konya'nın Karapınar ilçesindeki Meke krater gölünde ise yok denecek kadar su kaldı. Tarım arazilerinin sulanması için kurulan barajlar da son yılların en düşük su seviyesine indi.

Daha önce 12 metre derinliğe ulaşan Meke Gölü, bugün sadece bir metre derinliğinde.

Devlet Su İşleri'nin açtığı kanallarda su akmayınca, köylüler arazilerini sulamak için kuyulara yöneldi. Ancak açılan kuyular, kuruyan göl ve barajlardaki suyu daha da azalttı.

Yaklaşık 5 milyon yıl önce volkanik patlama sonucu oluşan ve taban suyuyla beslenen Meke Gölü, yakın zamana kadar yerli ve yabancı turistlerin yanısıra klip, sinema ve reklam filmi çekenler için cazibe merkeziydi.

Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesi İkinci Başkanı Güler Göçmez ise, kuraklık ve çoraklaşma tehlikesinin günden güne büyüdüğüne dikkat çekti.

Göçmez, "turistik göllerimiz kuraklık ve yeraltı sularının tükenmesi nedeniyle artık yavaş yavaş bataklık görünümünü almaya başladı. Son yılların en kurak dönemini yaşıyoruz" dedi.

Göçmez, yağış seviyesinin düşük olması halinde, belki de 10 yıl içinde göllerde su kalmayabileceği uyarısında bulunarak, "bu da beraberinde çoraklaşmayı getirecektir" diye konuştu.

Barajlar boşaldı

Kuraklık nedeniyle Konya'da bulunan barajlar da son 72 yılın en düşük seviyesine ulaştı. DSİ yetkilileri, rakamlardaki düşüşün korkutucu boyutlara ulaştığını bildirdi.

DSİ Dördüncü Bölge Müdürlüğü'nün verilerine göre 1 ekim 2005 itibariyle 12 barajdaki yıllık toplam yağış miktarı 191 kilogram olarak ölçülürken, 72 yıllık ortalama yağış miktarının ise 324 kilogram olduğu bildirildi.
__________________
[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]
İki dalga arası sallanacaksın
yüreğinde teknelerin duası
Mırıldanacaksın...
pene Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Sponsored Links