Yalnız Mesajı Göster
Eski 07-04-2008, 12:12   #2
cyprinus
Oltacı
 
Üyelik Tarihi: 29.03.08
Şehir: İskenderun
Yaş: 50
Mesaj Sayısı: 9
Varsayılan Balık çiftlikleri hakkında yeni bir bilimsel gelişme

Rus fizyolog İvan Petroviç Pavlov'un köpekler üzerinde yaptığı ünlü 'şartlı-refleks' deneyi, Amerikalı bilim insanları tarafından bu kez balıklar üzerinde test ediliyor.
ABD'deki Deniz Biyolojisi Laboratuvarı'nda yürütülen araştırma, 'Pavlov'un balıkları' olarak adlandırılabilecek bir sistem geliştirmeye hazırlanıyor. Su altına verilen ses sinyalleriyle beslenme zamanı geldiğini düşünüp kendilerini yakalamak üzere bekleyen ağa yönelen levrekler yakında mutfaklarımızdaki yerlerini alabilir...
Proje hayata geçerse, 'diledikleri gibi beslenmek üzere' balık çiftliklerinden açık denize salınacak balıklar, sinyalle birlikte kendilerini yakalayacak kafese dönecek. Araştırmacılara göre, bu yöntem sayesinde çiftlik balıkları, pazarda talep edilen boyutlara gelene kadar okyanusta beslenecek.
Yeni teknik özellikle balık çiftiliklerini yakından ilgilendiriyor. Çünkü projenin hedefi balıkçılık maliyetlerini azaltmak. Ancak cevabı henüz netleşmeyen bir soru, ekonomik riskleri hesaba katan üreticileri endişelendiriyor: Açık denizlere bırakılan balıkların ne kadarı geri dönecek? Kaç tanesi daha büyük balıklara yem olacak? Gelinen aşamada, uzmanlar sinyali iki hafta boyunca, günde üç kez çalıyor ve sinyal bir daha çalındığında karşılarında 'uzaktan kumandalı balıklar' olduğunu söylüyor.
Ses sinyalleriyle yemleme tekniğinin kullanılmaya başlamasıyla birlikte balık çiftliklerinin yol açtığı kirlilik de ortadan kalkacak. Ayrıca denizlerdeki kirlenmeden kaynaklanan yem bulma sıkıntısı nedeniyle nesilleri tehdit altında olan türler de koruma altına alınabilecek.
__________________
Yrd.Doç.Dr Meltem Dural
MKU Su Ürünleri Fakültesi
İskenderun/Hatay
cyprinus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla