Geri Git   RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI > SOHBET ve EĞLENCE > TARTIŞMA, SOHBET ve HABERLER

TARTIŞMA, SOHBET ve HABERLER Güncel olaylar hakkında...




Yanıtla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Eski 14-06-2007, 01:04   #1
aserkansatı
Guest
 
Mesaj Sayısı: n/a
Varsayılan Bira




Bira; su, tahıl (daha sıklıkla arpa, bazen buğday ya da çavdar) ve şerbetçiotu karışımı bir içecektir. Önce arpa taneleri yüksek sıcaklıkta filizlenme yöntemiyle malt haline dönüştürülür. Ardından kavrularak rengini alır. Kavrulma süresi biradaki renk değişikliğini sağlar. Daha sonra sıcak saf su ile karıştırılır. Bir litre bira elde etmek için 6-7 litre su gereklidir. Son aşamada ise şerbetçiotu katılır. Şerbetçiotunda 200’den fazla aromatik kokunun bileşimi vardır. Sıra, bira mayasının eklenmesiyle elde edilen, şekerleri alkole ve karbonik gaza dönüştüren fermantasyon işleminde... Bu işlem, yüksek sıcaklıkta yapılır (15-20 derece). Yoğun (kesif) biralar için 3-5 gün boyunca (özellikle esmer biralarda), sarı biralarda ise 6-8 derece arasında, 7-10 gün boyunca fermantasyon işleminin devam etmesi gereklidir.


Her Ülkenin Birası Farklı


Biranın anayurdu, Ortaçağ’dan bu yana Avrupa'dır, özellikle de Kuzey Avrupa. Avrupa şehirlerinde ilk birahanelerin ortaya çıkması XI. ve XIII. yüzyıla rastlar. Uluslararası bir içecek olan biranın yapımı, ülkeden ülkeye değişiklikler göstermektedir. Belçika'da, tıpkı Fransız peynirlerinde olduğu gibi, bir yılın günleri kadar çok bira çeşidi sayılabilir, İngiltere'nin "a-le"leri, İrlanda'nın "stout"ları, Danimarka'nın "pilsner"leri, Almanya'nın "lager"ları ünlüdür. Ve tabii ki tüm Avrupa'da Çekoslovakya'nın Pilsen şehrinden adını alan, genelde tüm sarı biralara adını veren "pils"ler revaçtadır.



Bira, düşük alkollü bir içkidir. Alkol oranı "spéciales"lerin büyük bölümünde 5 ve 7 derece, "luxe"lerde 4 ve 5 derece, yemekte tercih edilen "light" biralarda 3.5 dereceden daha azdır. Yüksek teknoloji sayesinde üretilen alkolsüz biralarda ise bu oran 1.2 dereceye kadar düşer (örneğin ihracat ağırlıklı üretilen Efes Alkolsüz). Buna rağmen esmer biralardaki alkol oranı 12-13 dereceyi bulabilmektedir. Dünyanın en sert birası, Fransa'da "La Samichlaus" adı verilen biradır. Yılda sadece bir gün, Saint Nicolas gününde satılır ve bir yıl sonra içilir. Son yıllarda Avrupa'da, özellikle gençler arasında, Atlantik ötesi biralar moda; Amerika'nın hafif biraları, şerbetçiotunun az kullanıldığı biralar, yeşil limon eşliğinde içilen Meksika'nın Corona adlı birası vb... Ülkemizde de ünlü markaların yanı sıra çeşitli barlarda, yabancı ülkelerin az tanınan biralarına rastlıyoruz.


Bira içimi konusunda rekor, Bavyera'da: 92 rakamlarına göre bir Bavyeralı yılda 240 litre bira içiyor (Türkiye'de 1995 yılında toplam 630 milyon litre bira tüketilmiş). Bazı ülkelerde biraseverler için özel günler düzenleniyor. Örneğin Münih'te gerçekleştirilen "Octoberfest" (Ekim Şenliği)... İki hafta süren bu festivale yaklaşık 60 bin hektolitre bira içen ve eşliğinde 500 bin sosis, 700 bin piliç yiyen, 6 milyon insan katılıyor!


Pratik İpuçları


• Saklama: Birkaç özel durum dışında bira genelde 6 aydan fazla muhafaza edilmemelidir.

• Derece: Çok soğuk bira tadını kaybeder, sıcak bira ise berbattır! Sarı biralar için ideal derece 7'dir. Sert biralar ise 10-12 derece civarında soğutulmalıdır.

• Servis: Yeterince büyük bir bardağa şişe bir döküşte boşaltılır. Yaklaşık 2 cm.'lik köpük payı bırakılır.



Bira Sözlüğü


• Ale: Yüksek sıcaklıkta mayalanmış İngiliz birası. Orta derecede alkollü. Daha çok İngiliz publannda tüketiliyor.

• Bock: Almanya'da sert bir bira olarak kabul edilen Bock, Fransa'da tam tersine hafif alkollü biralar sınıfına konuyor. Alkol oranı 3.5 dereceden az.

• Gueuze: Belçika birası. Arpa, buğday ve beklemiş meyankökünden yapılıyor. En iyi "gueuze"ler şampanya ya da elma şarabı gibi mantar tıpalı olanlar.

• Lager: Bu terim Almanya'da, az mayalanmış biralar -özellikle sarı biralar- için kullanılıyor.

• Stout: Tamamen siyah, İrlanda ve İngiliz birası. Ağızda kızarmış ekmek tadı bırakıyor


denizce.com dan alıntıdır...
  Alıntı Yaparak Cevapla
Sponsored Links
Eski 14-06-2007, 06:33   #2
mufi
Guest
 
Mesaj Sayısı: n/a
Varsayılan

şimdi sırada ne var??
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 14-06-2007, 07:17   #3
canakkale
Miço
 
canakkale kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 03.01.06
Yaş: 52
Mesaj Sayısı: 127
Varsayılan

sicak yaz aksamlarinda buz gibi ve yaninda midye tavayla iyi gidiyor meret!!!
__________________
Volkan Eldem- Almanya 1971
canakkale Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 14-06-2007, 07:55   #4
aserkansatı
Guest
 
Mesaj Sayısı: n/a
Varsayılan

Alıntı:
mufi tafarından gönderildi
şimdi sırada ne var??
İmbikten süzülen rakı adlı yazımız çok yakında...
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 14-06-2007, 08:09   #5
eşref sürek
Tayfa
 
Üyelik Tarihi: 11.12.06
Şehir: tekirdağ
Yaş: 62
Mesaj Sayısı: 241
Varsayılan

bilgi için teşekkürler özellikle sıcak yaz günlerinde soğuk bira harika oluyor yanlız boş mideye içilince zararı bir hayli fazla dikkat etmek lazım rastgele
__________________
PASPARİKO ÇORLUDAN SELAMLAR 1962
eşref sürek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 14-06-2007, 14:26   #6
rüzgar2
Kaptan
 
rüzgar2 kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 17.12.05
Mesaj Sayısı: 976
Varsayılan

Alıntı:
canakkale tafarından gönderildi
sicak yaz aksamlarinda buz gibi ve yaninda midye tavayla iyi gidiyor meret!!!
hiç sevmem ikisinide.....
rüzgar2 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 14-06-2007, 15:49   #7
ilhanmania
Miço
 
ilhanmania kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 22.01.06
Mesaj Sayısı: 146
Varsayılan

ooff yatırıcaksın kamışları sonra acıcaksın efes şiseni...
__________________
Çagdas Özmen

1988/kocaeli
ilhanmania Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 14-06-2007, 15:54   #8
canakkale
Miço
 
canakkale kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 03.01.06
Yaş: 52
Mesaj Sayısı: 127
Varsayılan

simdi acaip cok canim istedi söyle buz gibi olcak aksam üstü iste bu saatlerde gün batiminda..... offf yaaaa... yeter artik!!
__________________
Volkan Eldem- Almanya 1971
canakkale Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 14-06-2007, 16:47   #9
ilhanmania
Miço
 
ilhanmania kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 22.01.06
Mesaj Sayısı: 146
Varsayılan

ben gidip içiorum duramıcam
__________________
Çagdas Özmen

1988/kocaeli
ilhanmania Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 14-06-2007, 20:31   #10
turna
Kaptan
 
turna kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 12.02.06
Yaş: 76
Mesaj Sayısı: 955
Varsayılan

serkan hocam bira ile nasıl balık tutulur bunu bil 10 puan.Tabi okul bitti millete göbek yaptırmaya sıra gelgi.beni aslan sütünden gayrisi kesmiyor.
__________________
F. Mehmet Koray 1948 ANK.

turna Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Yanıtla

Sosyal Paylaşım


Gönderme Kuralları
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
SimgelerAçık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı


Saat 00:13.