PDA

Tüm Versiyonu Göster : Karadan Balık Avcılığında Oltanı Dibe Takılması Sorunu

The Lunatic
09-04-2010, 16:18
Özellikle kara avcılığında gittiğimiz bölgeye göre başımıza gelme olasılığı olan can sıkıcı bir durumdur oltanın dibe takılması. Bazı taşlık yerler var ki oldukça iyi balık verme potansiyeline sahipken oltanın sık sık takılması tüm hevesini öldürüyor insanın.

Dün Seferihisar'da avlanırken yaklaşık 10 takım oltam gitti. Ayrıca oltaya epey iyi bir vuruş yapan balığı yakalayabilmek için o heyecanla tasmalayım derken kamışı kırıldı oltanın. Çok kaliteli bir kamış değildi ama durum yine de can sıkıcı.

Özellikle taşlık yerlerde avlanırken oltanın dibe takılma sorununu en alt düzeye indirebilmek için ne gibi çözüm önerileri olabilir? Bakalım ustalarımızdan nasıl tavsiyeler gelecek. Teşekkürler şimdiden...

Kamil ESEN
09-04-2010, 16:28
Gezer kurşunlu tek iğneli takımı takımı öneririm.Balık vurmadan da çekme yalnız.Ne yem kullandığına bağlı tabii.Sağlam yemse eğer at,balık vurmadan çekme;)

bucalı ferdi
09-04-2010, 16:51
[Only Registered Users Can See Links]

uğur bey kesinlikle tavsiye ederim ve kesinlikle talıkmıyor,terafımdan denenmiştir.

The Lunatic
09-04-2010, 17:09
Merhabalar, fotoğraftaki malzemenin tam olarak adı nedir?

faruk35
09-04-2010, 17:13
uğur aynı sorunu bende sık sık yaşıyorum ve gelicek cevapları merakla bekliyorum.inşallah çözüme kavuşuruz hep beraber.

bucalı ferdi
09-04-2010, 17:14
uğur bey kurşun bir pilastik boruya geçmiş durumda içinde hava barındırdığı için dik duruyor.hisarönündeki balık malzemeleri satan dükkanlardan temin edebilirsiniz

The Lunatic
09-04-2010, 17:36
Çok teşekkür ederim. İlk fırsatta bir kaç tane edineceğim. Mutlu günler

Hasan BALIKÇI
09-04-2010, 17:39
uğur kardeşim:)

bende sizlere nacizane biriki fikir vereyim.;)öncelikle avlandığınız bölge kayalıksa ve oltayı elinizde tutup devamlı boşluk alıyorsanız o olta takılmaya mahkumdur.;)
oltanın boşluğunu birdefa alın ve birdahada ellemeyin.taaki balık vuruncaya kadar, balık vurdu tasmalayamayıp boş geçtiyseniz olltanızı belli bir süratte ve boşluk vermeden çekin.boşluk verirseniz kurşun dibe iner ve tekrar takılır;)
böyle taşlık bölgelerde avlanıyorsanız makinanızın en az 60 lık olmasını tavsiye ederim.eğer daha küçük kafaysa kurşunda 50 gr ise çekerken dipten geleceğinden takılabilir.ama 60 lık ve daha büyükleri 60 -70 -75 gr kurşunları aralıksız belli süratte çekerseniz kurşun devamlı belirli msafede seyir halinde kıyıya kadar gelebilir;)

umarım yardımım olur olmazsada organizasyonda birebir tarif ederim ;)

The Lunatic
09-04-2010, 17:50
Gayet yardımcı oldun Hasan Abim. Kamil Abi ve Ferdi Bey'in tavsiyeriyle de birleştirdiğimde kafamda çeşitli alternatifler ve iyi bir resim oluştu. Çok teşekkür ederim.

Bu arada ben de internette gezinirken şöyle bir taktik daha gördüm. Çocukların çok sevdiği Kinder çikolatalar var hani, içinden maket çıkan. İçinde maket olan yumurta şeklindeki kaba misinanın geçeceği bir delik açıp içinde kurşunu bağlayıp sonra kapattığımızda kurşunun taşa takılma olasılığının bir hayli düşeceği söyleniyor. Ayrıca açılan delik sayesinde Kinder in içine su da dolacağından takımın yukarı kalkması da engelleniyor. Bilmem sizler ne dersiniz...

Hasan BALIKÇI
09-04-2010, 18:10
Gayet yardımcı oldun Hasan Abim. Kamil Abi ve Ferdi Bey'in tavsiyeriyle de birleştirdiğimde kafamda çeşitli alternatifler ve iyi bir resim oluştu. Çok teşekkür ederim.

Bu arada ben de internette gezinirken şöyle bir taktik daha gördüm. Çocukların çok sevdiği Kinder çikolatalar var hani, içinden maket çıkan. İçinde maket olan yumurta şeklindeki kaba misinanın geçeceği bir delik açıp içinde kurşunu bağlayıp sonra kapattığımızda kurşunun taşa takılma olasılığının bir hayli düşeceği söyleniyor. Ayrıca açılan delik sayesinde Kinder in içine su da dolacağından takımın yukarı kalkması da engelleniyor. Bilmem sizler ne dersiniz...

ben denemedim denemekte istemem ;)bence sende deneme ;)

o şekilde kaç metre atarsın?çekerken gelecek ağırlığın durumu,tamam attın çektin ya peki dipte o yumurta büyüklüğünedi kab akıntıda ne olur misina hiçmi aralık taşlara girmicek.

yok abim ben almayayım alanada mani olmayayım ;):Dbence gereksiz

en iyi hurşun biçimi armut kurşun ve gezer kurşunsa badem biçimi ;)

Denizkızı35
09-04-2010, 18:12
Ugur bey ahtapot olatsında ince uzun kursun kullanılıyor birde resimdeki gibi plastik akvaryum hava hortumları kullanılırsa takılma aza indirilebilir ahtapotta biz bu şekilde kullanıyoruz (ki kurşun 500gr)hasan abinin dedigide cekme sırasında uygulanırsa hiç takılmaz

kaptankarabulut
09-04-2010, 18:35
Arkadaşlar benim nacizane fikrimi sorarsanız en iyisi teknedeeeeen. :D :D :D :D :D :D
Valla hiç mi hiç takılmıyo..:helal: :helal: :helal: :helal:

Denizkızı35
09-04-2010, 18:51
Arkadaşlar benim nacizane fikrimi sorarsanız en iyisi teknedeeeeen. :D :D :D :D :D :D

Evet suleyman amca bende sana katılıyorum ne takılma sorunu var nede olta fırlatma :helal:

The Lunatic
09-04-2010, 19:14

Süleyman Abi karadan avlanmanın da apayrı bir tadı var. Hele o oltanın tepedeki zilin çaldığı an ve heyecanla oltaya doğru yapılan koşuş. Tadından yinmezzzz :D

Hasan BALIKÇI
09-04-2010, 19:17

Evet suleyman amca bende sana katılıyorum ne takılma sorunu var nede olta fırlatma :helal:

her ikinizide aynı cevabı vereyim :D:Dgelinde ikinize olta çekmeyi öğreteyim :D:D:D:Dne dersiniz karadan :D

Doğan ÖZCAN
09-04-2010, 19:29
Hasan abiye katlıyorum kıyıdan avlananlar için kullanılan makinenin kafa kısmı en az 60 lık olması lazım.... yoksa çekerken üzerinde balık olduğunda zaten bir ağırlık oluyor kurşunda sürüklenerek gelince balıkda takımda orada kalıyor.... Kıyı avcılığının bu zorluklarını yaşaya yaşaya deneyimle öğreniyoruz.... Ama şunu söylemeliyim ki kıyıdan çupra almak hakikaten beceri isteyen bir iş... hani diyorlar ya çupra çekmek bir sanattır diye işte bizde o sanatı icra etmeye çalışıyoruz....sağlıkla kalın

Denizkızı35
09-04-2010, 19:53
her ikinizide aynı cevabı vereyim :D:Dgelinde ikinize olta çekmeyi öğreteyim :D:D:D:Dne dersiniz karadan :D

seninle olursa olur hasan abi

Hasan BALIKÇI
09-04-2010, 20:03
seninle olursa olur hasan abi

sağol kardeşim :)ama bendende iyileri mutlaka var ;)

The Lunatic
09-04-2010, 20:53
uğur aynı sorunu bende sık sık yaşıyorum ve gelicek cevapları merakla bekliyorum.inşallah çözüme kavuşuruz hep beraber.

Çok güzel öneriler geldi, değil mi? Teoride işlem tamamdır. Şimdi sıra ilk fırsatta bu bilgileri uygulamaya koymakta ;)

aykons
10-04-2010, 17:13
Ben kayalık yelerde Hasan Abi taktiğini uyguluyorum çok nadir takılıyor, yada yarın yapacağım gibi kumluk yere gidiyorum istediğin gibi istediğin hızda çek takılmıyor :) Hava müsait oluncada Süleyman abinin yanına takılmıyor ama arada bir karışıyor birbirine :)

adolomorola
10-04-2010, 23:06
Bende çok takılan yerlerde kurşunun üzerine bildiğimiz cam macunununla kapatıyorum.
Takılan yerden çekilirken macun sıyrılıyor böylece takılım topmalar yarı yarıya iniyor...;)

ayhanusta_45
12-04-2010, 21:10
Belki denemek isteyen olbilir, kurşun yerine kullanacağımız somunu (neden somun derseniz maddi olrak fazla yük getirmemesi için )paket lastiği ile bağladığımız somun dibe takıldığında lastiğin kopup somunun düşmesi sonucu Takımı kurtarmış oluruz kayıp sadece bir adet hurda somun ve 2 adet paket lastiği Olacaktır... [Only Registered Users Can See Links]

The Lunatic
12-04-2010, 21:14
Hoşgeldin Ayhan Usta. Çok teşekkürler bilgi paylaşımın için.

mehmetulas
12-04-2010, 22:54
ayhan usta çok güzel bir yöntem paylaşımınız
için teşekkürler

Mehmet BODUROĞLU
13-04-2010, 19:32
Ugur
Seferihisara gidiyorsan Akarcayı da es geçme.
Hemde kumluk :)
Takılmıyor.
Fakat kıyıdan her gittiğimde 10-15 beden harcayan birisi olarak bende edindiğim tecrübeye göre mantıklı olan gezer kurşunlu tek igneli takım.
Birde geçenlerde gördüm ve Ferdi abinin dediği gibi hortumlu kurşunlar var.
Malzemecilerde bulunuyorlar.
Hiç denemedim ama aklımda benimde deneyeceğim.
Sen denersen yine bizimle paylaş bakalım nasıl birşeymiş :)
Rastgelsin ...

The Lunatic
13-04-2010, 20:18
Mehmet Abi, Ferdi Abi'nin önerdiği tüplü kurşundan bugün iki adet edindim. Tanesi 3 TL. İlk denememden sonra neticeyi paylaşırım burada. Onun dışında burada yazılanları okuduktan sonra benim teknik olarak da bazı hatalarım varmış. Mesela boşluk alacam diye kumluk yerdeki gibi habire oltayı çekmek gibi :D

ADNAN
13-04-2010, 22:25
Uğur kardeşim sana biraz şaka biraz makara birazda alıntı yaparsan sanırım sorundan kurtulursun. 1- süleyman abiye katılıyorum tekneden hiç takılmaz :) 2- karadan avlanacağın yerın kum luk gibi bır yer olmasına bakacaksın :) 3-mantar yani yüzer şamandıra yla takılabilirsin 4- çok avlanmak istiyorsan taşlık bölgede kaçınılmaz son, bol miktarda yedek takımlar yaparak önlemını alacaksın Uğur bunları sana saydım senın başına gelenler yüzünde kara avcılığı beni pek sarmıyor konuyla ilgilenen arkadaşlarda iyi fikirler üretmışler haif kurşunun takılmıyacağını düşünüyordum ama tam tersıymış ustaların tarifleri ne inanmak zorundayız, aslında en iyisi balık yemi kaldırıncaya kadar oltayı ellememek (dayanabilirsen kontrol etmeden :)) bol şanslar..

The Lunatic
13-04-2010, 22:44
Adnan Abi benim Foça'da takıldı taşa tekneden :D Bence biraz şans da lazım :)

armagan91
02-07-2010, 09:59
ugur
seferihisara gidiyorsan akarcayı da es geçme.
Hemde kumluk :)
takılmıyor.
Fakat kıyıdan her gittiğimde 10-15 beden harcayan birisi olarak bende edindiğim tecrübeye göre mantıklı olan gezer kurşunlu tek igneli takım.
Birde geçenlerde gördüm ve ferdi abinin dediği gibi hortumlu kurşunlar var.
Malzemecilerde bulunuyorlar.
Hiç denemedim ama aklımda benimde deneyeceğim.
Sen denersen yine bizimle paylaş bakalım nasıl birşeymiş :)
rastgelsin ...

burdan bütün balık tutkunlarına selamlar.özellikle kayalık ve taşlık bölgelerde eşkina avcılığı yaptığım için olta koparmadan dönme ihtimaliniz pek yok arkadaşlar.tüpünden 50 gramlık çiviye kadar denemediğim kalmadı koparmadanda döndüğüm hiç olmadı.kurşun takılmasa illaki kancanın birisi takılıyor kayaya midyeye sülüğe :)) sonuçta bol bol yedek takım yapın karanlıkta pek uğraşmayın :)) deneyimlerin yola cıkacak olursak kayalık yerdeki atış mesafeniz 10m civarlarındaysa 5 gr. Veya 10 gr küçük gezer kurşunların takılma oranı yarı yarıya azalıyor..ayrıca eşkina avı konusunda isteyenlere yardımcı olabılırım.sevgiyle kalın...