Alıntı:
cyprinus tafarından gönderildi
Dip trolünün saha ve zaman yasakları vardır ve çoğu yerde yıl boyu yasaktır. Ben yazımda trolün faydalı bir av yöntemi mi olduğunu söyledim yada 3 mil açığından değil gelin kıyıdan mı çekin demek istedim. Hayır! Olayın dipteki balık yuvalarına zarar vermesi konusu üzerinde durdum çünkü 1-2 tür dışında balık yumurtalarının pelajik (yüzer) olduğunu deniz dibinde ufak ufak milyarlarca balık yuvası ve o yuvaları bekleyen anne ve baba balığın olmadığını söylemek istedim
Kısacası trol gibi gırgırında veya diğer avlanma yöntemlerininde kontrolsüz olduğunda aynı derecede zararlı olduğunu söyledim....Kısacası yanınızdan geçerken trol teknelerini alkışlamanıza gerek yok  . Benim size vermek istediğim trol hakkında kısa bir bilgi idi.Yani trole evet kampanyası başlatmak değil. Teşekkürler
|
Sayın Meltem Dural;
Verdiğiniz bilgi için teşekkürler. Ancak sanırım farklı açılardan olaya bakıyoruz. Trolün zarar verdiği asıl konu balık yumurtası değil ki ??

Veya bizim karşı çıktığımız konu balık yumurtalarının yok olması değil
Trol avcılığı, küçük - büyük, kabuklusu, omurgalısı, eklembacaklısı, memelisi ne var ne yok hepsini sürüyüp geçer. Yani karşı çıkışımızın ve tartışmamızın esas sebebi balık yumurtaları ile ilgili değil. Daha önceki mesajımda da belirttiğim gibi, Trol ile yapılan avcılık, balık ekolojisini tamamen altüst ediyor. Balık yumurtaları ve plaktonlar trol gözeneklerinden kaçabilseler dahi yumurtadan çıkmalarından itibaren zaten trolde yerlerini alıyorlar.
Şimdi bakınız; yalnızca biz değil GreenPeace örgütü de Trol avcılığına karşı tüm dünyada mücadele ediyor. Deniz yıldızından istakoza, mürekkep balığından isparosa, deniz kaplumbağasına kadar ne var ne yok içinde. taş toprak dahil

Bunun bilinçsiz avlanma ile de bir ilgisi yok aslında. Trol denen avlanma tipi Japonlar tarafından bulundu ve japonlar balık türlerindeki azalma yüzünden trol avcılığından resmi olarak vazgeçmiş durumdalar.
Bilmiyorum hiç bir trol çekildikten sonra içinden çıkanları gördünüz mü ? onbinlerce balık, midye, taş, mürekkep balığı, deniz yıldızı deniz anası vs. vs. çekilen ağda işe yarayanlar toplasanız 100-150 tane balıktır. Ama onbinlerce diğer deniz canlısı güverteden aşağıya ölü olarak boca edilir.
Bizim trol konusuna karşı çıkışımız bilinçsiz bir tarafgirlik değil, tam tersine denizle içiçe insanlar olarak trolün etkilerinin neler olduğunu yerinde görerek gösterilen bir tepkidir.
Buyrun size Trol denen nesnenin acımasızlığına birkaç örnek.