Geri Git   RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI > Amatör Balık Avı Genel Bilgiler > Üstadlar Köşesi > Baba Yalçın




Yanıtla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Eski 24-06-2012, 23:51   #1
Baba Yalçın
Profesyonel Balıkçı
 
Baba Yalçın kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 16.03.12
Mesaj Sayısı: 1.022
Varsayılan

MAKİDER HAYALET AVCILIĞINA ÇIKIYOR.

Deniz altında balıklar için tehlike oluşturan başıboş ağların, ekonomiye ve ekolojik dengeye verdiği zararlara dikkat çeken MAKİDER'in UNDP GEF/SGP'e sunduğu 'Hayalet Avcılığı' projesi kabul edildi. Çukurova Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Caner Enver Özyurt, "Yumurtalık bölgesinde çok miktarda av aracının kaybolduğu bir alan temizlenerek buradaki ekolojik değişim ortaya konulacak" dedi.

"MAKİDER hayalet avcılığına çıkıyor"


Kaybolmuş ya da terk edilmiş ancak su içerisinde işlevini sürdüren balıkçı ağlarının, ekonomiye ve ekolojik dengeye verdiği zararlara dikkat çeken Mavi Kilikya Derneği'nin (MAKİDER) UNDP GEF/SGP'e sunduğu 'Hayalet Avcılığı' projesi kabul edildi. Adana'da kurulan MAKİDER, 'hayalet avcılık' olarak bilinen, suyun altında unutulan ve insan kontrolü olmaksızın sucul organizmaların ölümüne neden olan av araçlarına dikkat çektiği projesi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütülen GEF/SGP proje desteği kapsamında kabul edildi. Proje, kayıp av araçlarının, oluşturulan mevzuatla yetkililere bildirilmesini ve geri toplanabilmesini sağlıyor. MAKİDER'in kurucularından olan aynı zamanda Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nde görev yapan Yrd. Doç. Dr. Caner Enver Özyurt, kayıp av araçlarının denizlerde ekosisteme ve balıkçılığa verdiği zararlar göz önüne alındığında geri toplanmaları gereken balıkçı ağlarının, hedef olmayan balıkların ölmesi, deniz faunasının ve florasının etkilenmesi gibi birçok soruna yol açtığını ifade etti.

"TÜRKİYE'DEKİ MEVZUATTA BOŞLUK VAR"


Dünya Tarım Örgütü'nün (FAO) 1995 yılında balıkçılık endüstrisini olumsuz yönde etkilediği için kaybolan ağların tekrar bulunmasını önerdiğini belirten Özyurt, hayalet avcılığın aynı zamanda ekonomiye de büyük zararlar verdiğini vurguladı. Kayıp av araçlarının geri toplanabilmesi için öncelikle ne kadar av aracının nerede kaybolduğu bilgisine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Özyurt, "Avrupa Birliği bu veriye ulaşmak için av aracını kaybeden balıkçının 24 saat içinde ne kadar av aracını nerede kaybettiğini üye ülkenin ilgili yasal birimine bildirmesini zorunlu tutmuştur. Konuya ülkemiz açısından bakıldığında ise önemli bir boşluk olduğu görülmektedir. Balıkçılıkla ilgili mevzuatımızda kayıp av araçlarıyla ilgili olarak ne yapılması gerektiğine yönelik hiçbir düzenleme yoktur. Bundan dolayı da hayalet avcılıktan kaynaklı sorunlar giderek büyümektedir" dedi.


"HAYALET AĞLAR İÇİN VERİ TABANI OLUŞTURULACAK"


Planlanan bu projede üç ana hedef belirlendiğini kaydeden Özyurt, şunları söyledi: "Bunlardan ilki Yumurtalık bölgesinde çok miktarda av aracının kaybolduğu bir alanda pilot bir bölgenin temizlenerek buradaki değişimin görsel ve sayısal olarak ortaya konmasıdır. İkinci ana hedef; kayıp av araçlarının türünün, miktarının ve kaybolma bölgesinin kaydedilebileceği ve ilgili yasal birimin kullanabileceği örnek bir veri tabanının geliştirilmesidir. Projenin son ana hedefi ise, elde edilen sonuçların yaygın etkisinin arttırılmasıdır." Özyurt, projede; Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi ile Adana İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün ortak, Yumurtalık Merkez Su Ürünleri Kooperatifi'nin ise iştirakçi olarak yer aldığını kaydetti.
Eklenmiş Resimler
Dosya Türü: jpg bhayalet09014bff0d0133f382by.jpg (56,5 KB, 61 Görüntülenme)
Dosya Türü: jpg _large_20110720__6654168963.jpg (135,7 KB, 2 Görüntülenme)
__________________
Baba Yalçın
Baba Yalçın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Sponsored Links
Eski 25-06-2012, 00:57   #2
Baba Yalçın
Profesyonel Balıkçı
 
Baba Yalçın kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 16.03.12
Mesaj Sayısı: 1.022
Varsayılan

KARABURUN'DA SU ALTINDA ÖLÜ AĞ TEMİZLİĞİ YAPILDI.

Güzelyalı Rotaract Kulübü İlçemizde Karaburun Su Altı Ölü Ağ Temizliği yaptı.

Geçtiğimiz yıl da aynı etkinliği yapan Güzelyalı Rotaract, Karaburun Su Altı Ölü Ağ Temizliği projesi ile 2440. Bölge rotaract Kulüpleri arasında en iyi proje ödülünü almıştır. 9-10 Ekim 2010 tarihleri arasında Digiturk 18. kanalda yayın yapan İz Tv, projenin belgeselini çekmiş olup 15 Kasım da yayınlayacaktır. Aynı proje ile Akdeniz Üniversitesi'nde 6-7 Kasım 2010 tarihlerinde yapılacak SBT 2010 kongresinde proje sunumu yapılacaktır. Güzelyalı Rotaract Kulübünü tebrik eder, ilçemizde yaptıkları bu çalışmalardan dolayı Karaburun Halkı adına kendilerine teşekkür ederiz.
Eklenmiş Resimler
Dosya Türü: jpg su1.jpg (57,2 KB, 61 Görüntülenme)
Dosya Türü: jpg su2.jpg (72,1 KB, 60 Görüntülenme)
Dosya Türü: jpg su4.jpg (52,6 KB, 60 Görüntülenme)
Dosya Türü: jpg su5.jpg (80,1 KB, 60 Görüntülenme)
Dosya Türü: jpg su7.jpg (73,2 KB, 62 Görüntülenme)
__________________
Baba Yalçın
Baba Yalçın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 25-06-2012, 01:27   #3
Baba Yalçın
Profesyonel Balıkçı
 
Baba Yalçın kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 16.03.12
Mesaj Sayısı: 1.022
Varsayılan

YAŞAMA GÖZ AÇTIRMAYAN SERSERİLER...

Dipte kalan her ağ deniz yaşamının kefeni oluyor eninde sonunda. Çürüyene, paramparça olana kadar öldürmeye devam ediyor. İçi boşalmış yengeç kabukları, çürümeye yüz tutmuş balıklar, etleri eriyip gitmiş kılçıklar... Heba olan yaşamların kimi cansız, kimi can çekişen kanıtları sarkıyor dipteki kefenlerin üzerinden. Deniz yaşamının üzerine çöken ve yavaşça boğan acımasız bir örtüye dönüşüyor dipte kalan ağlar. Balıkları yuvalarına hapseden, büyümeleri yıllar alan deniz ağaçlarını -gorgonları ve mercanları- kıran, denizdeki yaşam akışını sekteye uğratan serseri ağlar, endüstrinin yarattığı modern malzemeler sayesinde artık yok olmak bilmiyorlar. Her serseri ağ, öldürme isteğini dizginleyemeyen bir seri katil gibi durdurak bilmeden can alıyor gözden uzak derinliklerde...Doymak bilmeyen öldürme açlıklarını, çoğunluğun varlığından bile haberdar olmadıkları yerlerde giderdiklerinden, aynı çoğunluk katliamın ulaştığı boyutlardan ve yarattığı etkilerden de habersiz. Uzaktan izleyenlere göre denize bırakılan her ağ geri toplanıyor ve denizden alması gerekeni alıyor. Keşke öyle olsaydı...

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünya genelinde deniz yaşamını tehdit eden serseri ağlar sorununu, “terkedilmiş, kaybedilmiş ya da başka bir nedenden dolayı denize atılmış av araçları” sorunu olarak tanımlıyor. İyi de bir balıkçı dünya kadar masraf yapıp sahip olduğu kıymetli ağları neden terketsin? Borç harç sahip olunan ekmek kapısından vazgeçmek bu kadar kolay mı?

FAO’nun 2009’da yayımladığı kapsamlı bir raporda, serseri ağlar sorununa yol açan nedenler birer birer sıralanmış. Rapora göre balık ağlarının kasıtlı olarak terkedilmesinin başlıca nedenleri, yasadışı/kayıtdışı balık avlama teşebbüsünün yanı sıra, kurallara uymayan av araçlarının kullanımında ısrar edilmesi...Bu gibi eylemlerde bulunan balıkçılar ceza almamak için hiç tereddüt etmeden ağlarını arkalarında bırakabiliyorlar. Kötü hava/deniz koşulları, dip yapısının iyi tanınmaması, yanlış kerteriz ise, ağların kaybedilmesinin başlıca nedenleri olarak öne sürülüyor.Tekneye çekilen ağın onarılamaz derecede yıpranmış olması durumunda balıkçı, alacağını aldıktan sonra ağların geri kalanını olduğu gibi denize atabiliyor. Aynı raporda serseri ağların deniz yaşamı üzerindeki olumsuz etkilerine de vurgu yapılıyor. Ticari türleri avlamaya devam eden serseri ağlar, soyu tehlike altında olan deniz canlıları üzerinde öngörülemeyen bir av baskısı yaratarak tükenme sürecini hızlandırıyor.

Av yasağının başlamasıyla birlikte limanlara çekilen balıkçı filolarının aksine denizin kural tanımayan serserileri, balıkçılık ekonomisini canlı tutan değerli doğal kaynakları yok ederken yasak dinlemiyor. Deniz emekçilerinin kısmetine göz diken, yarınlarını belirsizliğe mahkûm eden birer tuzak serseri ağlar...Balıkların yanı sıra yengeçten istakoza, ahtapottan süngere, deniz şakayığına kadar çeşitlenen yüzlerce, binlerce, hatta onbinlerce farklı dip canlısına da göz açtırmıyor bu tuzaklar. Bir kere düşmeye görsünler, birileri gelip onları tuzaktan kurtarmadıkça çaresizce ölümü beklemekten başka seçenekleri yok! Gittikçe büyüyen serseri ağlar sorununa kalıcı bir çözüm bulmak için kolları sıvayanların sayısı giderek artıyor. Büyük tonajlı tarama gemilerinin yedeğinde çekilen dev tırmıklar, dipte kalan ağları yüzeye çıkarmak için derinlere dalan pençeleri andırıyor. Yerel gönüllülerin çabalarıyla hayata geçen küçük ölçekli temizleme çalışmaları da övgüye değer. Bu gayretlerin tümü az ya da çok bir bedele mal oluyor. Asıl bedeli ödeyense, kefeni yırtamayan deniz yaşamının ta kendisi...Denize bu bedeli daha fazla ödetmemek için serseriliği bırakmanın zamanı geldi de geçiyor.


1. Biyolojik Kordor ve 2. Biyolojik Koridor'da niye "OLTAYLA avcılık dışında ava kapalı alan" dediğimi birileri daha iyi anlar inşallah. Ayeti hatırlatmak istemiyorum. İnşallah duyarlar ve görürler.
Eklenmiş Resimler
Dosya Türü: jpg PIC_0303.JPG (285,4 KB, 3 Görüntülenme)
Dosya Türü: jpg 20120508A0805054_01.jpg (264,1 KB, 4 Görüntülenme)
Dosya Türü: jpg images.jpg (8,0 KB, 60 Görüntülenme)
Dosya Türü: jpg karagöz.jpg (7,6 KB, 60 Görüntülenme)
Dosya Türü: jpg karvidas.jpg (8,7 KB, 60 Görüntülenme)
Dosya Türü: jpg İçerik.jpg (8,4 KB, 60 Görüntülenme)
Dosya Türü: jpg PIC_0031.JPG (385,0 KB, 3 Görüntülenme)
Dosya Türü: jpg PIC_0107.JPG (374,2 KB, 2 Görüntülenme)
__________________
Baba Yalçın
Baba Yalçın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 25-06-2012, 01:31   #4
Baba Yalçın
Profesyonel Balıkçı
 
Baba Yalçın kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 16.03.12
Mesaj Sayısı: 1.022
Varsayılan

"Mavi Ormanın Son Kralı" 4. Bölüm Sonu

Not: Balıkçılık konusunda resimleri internette yayınlayan yerli yabancı, kim olursa olsun halkı yeni nesili aydınlatmamıza yardımcı oldukları için herkimin emeği katkısı varsa onları bu güzel çalışmalarından ve harika fotoları için tebrik ediyor ve halk adına aydınlatmaya katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.

Site yönetimi ya da moderatör arkadaşlardan ricam, bildiğiniz üzere ben bilgisayarda acemi olduğum için bir terslik olursa, olaki bir resimi kulanmamızı istemediler. İnsanoğludur her kes aynı düşünmeyebilir. Hangisini isterlerse anında silebilirsiniz. Ben yeni nesile deniz sevgisi aşılansın görmedikleri bazı şeyleri görsünler ve öğrensinler diye idealist yaklaşımla uğraşıyorum. Türkiye'de kıyı balıkçısının durumu zaten malum sıfırı tüketmiş bitik durumda. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. Hepinize teşekkürler. Saygılar.

Olaki ekran başında kimse olmadı diyelim, e-mailimide yazayım. Resminin burda olmasını istemeyen birileri çıkarsa derhal haberdar ederlerse anında sileriz ne yapalım zorla güzellik olmaz. Bizim tek amacımız sadece yeni nesilin aydınlanması hepsi bu.



baba-yalcin@hotmail.com
__________________
Baba Yalçın

Bu mesaj en son " 25-06-2012 " tarihinde saat 01:37 itibariyle Baba Yalçın tarafından düzenlenmiştir....
Baba Yalçın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 26-06-2012, 22:40   #5
Baba Yalçın
Profesyonel Balıkçı
 
Baba Yalçın kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 16.03.12
Mesaj Sayısı: 1.022
Varsayılan

"İlişkenlerin Korkulu Belası"
Bizdede dert, başka yabancı ülkede de dert.


__________________
Baba Yalçın
Baba Yalçın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 27-06-2012, 00:15   #6
Baba Yalçın
Profesyonel Balıkçı
 
Baba Yalçın kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 16.03.12
Mesaj Sayısı: 1.022
Varsayılan

" Batıktaki Trol, Gırgır Ağları"

İkinci Dünya Savaşı sürerken SSCB gemilerine saldırdıktan sonra Türkiye’ye sığınan ve savaşa girmemize neden olmadan kendi personeli tarafından batırılan Alman denizaltısı U 20 korunması gerekirken üzeri balık ağları ile örtüldü. 1944’ten beri Sakarya Karasu açıklarında yatan tarihsel batığın üzeri tamamen dip trolü ağları ile örtülürken onlarca ölü balık denizaltının gövdesi üzerinde çürümeye başladı. 1941’de Almanya’nın ünlü Barbarossa Harekatı için demiryoluyla Romanya üzerinden Karadeniz’e indirilen ve SSCB gemilerine saldırdıktan sonra 1944’te Türkiye kıyılarında batırılan 3 denizaltıdan biri olan U 20’nin üzerini kaplayan balık ağları şaşırtıyor. Hitler’in Kayıp Denizaltı filosu olarak tarihe geçen, Deniz Kuvvetleri tarafından 1994’te bulunduktan sonra ancak 2006’da tespit edilen U 20, Karasu’nun 1 mil açığında 22 metre derinlikte yatarken, üzeri balık ağları ile kaplandı. 270 tonluk denizaltının çevresinde dip trolü ile balık avcılığı yapıldığını kanıtlayan ağlar gövdenin tamamen üzerine serildi. Birden fazla trol ya da gırgır teknesinin derinlere bıraktıkları ağların takıldığı ve 270 tonluk denizaltıya takılarak koptukları görülüyor. 43 metre uzunluğundaki denizaltı gemisinin üzerinde serili olan ağların içinde onlarca balık ölüsünün olduğu görülürken, periskop ve torpido dairesi gibi özel bölümlerinin de kapandığı belirlendi. Batığın turizme kazandırılması için sürekli çalışmalar yapan sualtı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan’ın son kontrol dalışları sırasında tespit ettiği balık ağları içindeki balıkların çürümeye başladığı görüldü. Sualtı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan, “Batık denizaltıyı korumamız için özel önlemler almamız gerekirken, dip trolü ile çevresindeki yaşamı yok etmişiz. Yılların yapamadığını balık ağları ile yapıyoruz. Ölü balıklar çürüdükçe zarar verecek denizaltıya. Denizaltının her tarafını saran ağları onlarca dalgıcın saatlerce temizlemesi gerekiyor” dedi. U 20’nin turizme kazandırılması için büyük çaba sarf eden dalış eğitmeni Volkan Demirci ise, “Denizaltı ulusal tarihimiz için çok önemli. Bizim 2. Dünya Savaşı’nda nasıl başarılı bir politika sürdürdüğümüzü gösteriyor. Almanya korunması için çok duyarlı. Biz dalıcıları U 20’ye indirdikçe tarihin içinden yolculuğa çıkartıyoruz” dedi.

"Derinlerdeki tarih ağlara takıldı"


Usta dış politika ile savaşa girmemiz engellendi. Dünya denizaltıcılık tarihinin en ilginç olaylarından biri olan batırılma işlemi U 20’nin kendi personeli tarafından yapılmıştı. Romanya’nın Köstence Limanı SSCB tarafından bombalanınca gidecek yeri olmayan denizaltılardan U 20, 1944’te Denizaltı Filosu Komutanı Amiral Karl Dönitz’in emri kaptan Klaus Petersen tarafından uygulanarak Karasu açıklarında kapakları açılarak batırıldı. Karaya çıkan personel İkinci Dünya Savaşı bitene kadar Beyşehir’de tutuldu. Aynı şekilde batırılan U23 ve U19 gibi 3 denizaltıyı da Adolf Hitler Türkiye’ye ucuza satmak istemiş, böylece doğuda Türkiye ile yeni bir cephe açmayı planlamıştı. Yavuz ve Goben zırhlılarının Birinci Dünya Savaşı’na girmemizi sağladığını bilen Başbakan İsmet İnönü ustaca bir dış politika ile Hitler’i reddederek SSCB’yi ve müttefik ordularını karşısına almadı.
Eklenmiş Resimler
Dosya Türü: jpg 3.jpg (22,0 KB, 55 Görüntülenme)
Dosya Türü: jpg 2.jpg (22,9 KB, 55 Görüntülenme)
Dosya Türü: jpg 1.jpg (17,7 KB, 2 Görüntülenme)
Dosya Türü: jpg 4.jpg (37,7 KB, 55 Görüntülenme)
Dosya Türü: jpg 5.jpg (27,2 KB, 56 Görüntülenme)
__________________
Baba Yalçın
Baba Yalçın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 01-07-2012, 21:09   #7
Baba Yalçın
Profesyonel Balıkçı
 
Baba Yalçın kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 16.03.12
Mesaj Sayısı: 1.022
Varsayılan

"Minakop Soykırımı"

Daha önce bu balığı tutan arkadaşlar. Artık bu balıkların nerde olduğunu merak etmezler şekil 5'te görüldüğü gibi 1 kişinin kumbarasında.
Eklenmiş Resimler
Dosya Türü: jpg Granyöz 1.jpg (48,5 KB, 2 Görüntülenme)
Dosya Türü: jpg Granyöz 2.jpg (55,0 KB, 3 Görüntülenme)
Dosya Türü: jpg Granyöz 3.jpg (62,2 KB, 1 Görüntülenme)
Dosya Türü: jpg Granyöz 4.jpg (62,1 KB, 1 Görüntülenme)
Dosya Türü: jpg Granyöz 5.jpg (64,0 KB, 1 Görüntülenme)
__________________
Baba Yalçın

Bu mesaj en son " 30-05-2014 " tarihinde saat 19:24 itibariyle Baba Yalçın tarafından düzenlenmiştir....
Baba Yalçın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Yanıtla

Sosyal Paylaşım


Gönderme Kuralları
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
SimgelerAçık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
"Mavi Ormanın Son Kralı" 2. Bölüm Baba Yalçın Baba Yalçın 11 02-07-2012 19:01
"Nassau Orfoz Belgesel Bölüm 2" Baba Yalçın Baba Yalçın 0 12-06-2012 19:48
"Nassau Orfoz Belgesel Bölüm 1" Baba Yalçın Baba Yalçın 0 12-06-2012 19:39
"Mavi Ormanın Son Kralı" 3. Bölüm Baba Yalçın Baba Yalçın 16 22-04-2012 08:16
"Mavi Ormanın Son Kralı" 1. Bölüm Baba Yalçın Baba Yalçın 29 15-04-2012 14:00


Saat 22:59.