Geri Git   RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI > Amatör Balık Avı Genel Bilgiler > Takım Çeşitleri > Paragat




 
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Eski 23-02-2010, 16:25   #1
xnode
FCR/SGR
 
xnode kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 14.06.08
Şehir: İzmir
Mesaj Sayısı: 989
Thumbs up Paragat hakkında genel ve akademik bilgi

Bilgi: EGE Üniversitesi Su Ürünleri kişisel ders notlarından aktarılmıştır.

Balıkçılık sektöründe, değişik su ürünlerini avlamak amacıyla çok çeşitli olta takımları geliştirilmiştir. Kıyı, sahil ve açık denizde, dip, pelajik ve yüzeyde av yapmaya yönelik olmak üzere oltalar 4 ana grupta toplanır.

Bunlar hareketli oltalar, hareketsiz (durgun) oltalar, paragat ve mekanize oltalardır.

[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

PARAGAT

Paragat, uzun bir beden üzerine çok sayıda iğnenin köstek adını verdiğimiz kollar ile belirli aralıklarla bağlanması sonucu oluşan, yemli ve yemsiz olarak kullanılabilen hareketsiz oltalar sınıfında pasif bir av aracıdır. Ülkemizde kullanılan paragat takımları esas olarak 4 grup malzemeden oluşur.

a) Paragat selesi, tamburu, kutusu
b) Paragat bedeni ve köstekler
c) Paragat iğneleri
d) Fırdöndü yüzdürücü ve batırıcılar

Paragat çeşitleri ve avcılık tekniği
Paragat ile avcılık yöntemi, diğer av araçlarına göre daha zahmetli ve tecrübe gerektiren bir avcılık operasyonu olarak adlandırılır. Av operasyonu öncesi paragat hazırlanılır ve avlanılacak türe göre yem takılır. Yem hazırlama işlemi, yemin türüne göre değişir. Örneğin sardalya ile yapılacak yemlemede, yemler kesilir ve iğneye özenle takılır. Av sahasına gelindiğinde paragatın bir ucunda şamandıra, diğer ucunda ayaktaşı olarak tabir edilen ipe, dipten bağlanarak hem av takımının yerinin belirlemesini hem de takımın akıntı ile sürüklenmemesi sağlanmış olur. Tekne ağır yol ile “S” çizerek hareket eder. Bu arada sepetin başında olan kişi, sırası gelen iğneyi mantardan çıkararak yavaşça suya bırakır. Bu şekilde paragat denize bırakılmış olur. Takımın denize dökülmesi sırasında sepetin içerisine yemli bir iğne mantardan kurtulup düşmüş ise, bu iğnenin sepetten çıkarılmasına çalışılmamalı ve köstek bedene en yakın yerden kesilmelidir. Operasyon sabah gün ağarmadan veya akşam güneş batımına doğru başlar. Takımın toplanması kürekle olur. Önce ayaktaşı ve şamandıra tekneye alınır daha sonra paragat sepetinin içinde istiflenmeye başlanır.

Paragat takımları kullanış yerine ve şekline göre, dip, dipüstü, pelajik ve vertikal olmak üzere 4’e ayrılır.

[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

1) Dip paragatlar : Deniz, göl veya akarsu dip zeminine av takımlarının uzatılması, bırakılması şekli ile av yapılan bu takımda 100 -300 iğne yer alır. Takımda ayaktaşı hariç batırıcı ve yüzdürücü bulunmaz.
2) Dipüstü paragatlar : Kendi içinde 3 kısma ayrılır
a) Zigzag paragat : Semi pelajik türlerin avcılığında kullanılan paragat modelidir. Av takımları üzerinde belirli uzunluklarla bir yüzdürücü bir batırıcı donatılarak oluşturulur. Yem kaybının azaltılması ve dipüstünde farklı derinliklerde avlanmayı sağlayan paragat moıdeli ülkemizde geleneksel paragatın operasyon zorluğu nedeniyle pek yaygın kullanılmamaktadır.
b) Şamandıra köstekli paragat : Dip paragatlarının kösteklerine şamandıra bağlanmasıyla oluşturulur. Bu av takımında amaç, yemin otlar arasına girip kaybolmasını önlemektir. Ülkemizde çipura avcılığında kullanılan dip paragatları, iğne diplerine yüzdürücüler takılarak kullanılır.
c) Dipüstü set paragat : Dip paragatı ile avcılığın mümkün olmadığı taşlık kayalık yerlerde av takımının zeminden 1 – 2 kulaç yukarıda asılı durabilecek şekilde donatıldığı paragatlardır. Takımın her iki ucunda ayak taşları mevcuttur. Belirli aralıklar ile yüzdürücüler ile donatılır. Av takımının çok yükselmesini önlemek amacıyla takım belirli uzunlukta ayaktaşı halatları ile zemine sabitlenir.

[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

3) Pelajik paragat : Dip paragatlarının kösteklerine şamandıra bağlanmasıyla oluşturulur. Bu av takımında amaç, yemin otlar arasına girip kaybolmasını engellemektir. Herhangi bir yere sabitlenmeyip akıntı ile sürüklenen takımlardır. Genellikle pelajik balıklardan kılıç ve orkinos avcılığında kullanılır.Bu yüzden; balık yakalandığında yorulmasını sağlayacak şamandıralar su yüzeyinde yer alır. Operasyon sırasında; balık yakalandığını anladığında suyun dibine doğru dalmaya eğilimi gösterir. Bu esnada paragatlarda bulunan yüzdürücüler balığın dibe kaçmasını önler. Pelajik paragat sistemlerinde genellikle gece avcılığı yapılır. Yem olarak sardalya ya da uskumru şeklindeki balıklar avlanılır.
4) Vertikal Eksen Köstek Bağlantılı Paragat (Brashpole) : Bu tür paragat modeli, bir iskelet vazifesi gören plastik veya metal boru üzerine belirli aralıklarla birbirine ve zemine paralel olarak geçirilmiş paslanmaz tel çubuklardan oluşur. Tel çubukların uç kısımlarında, bir fırdöndü bulunan köstekler bağlıdır. Bunun alt ucuna kurşun, üst ucuna şamandıra bağlanarak dipte dik durumda kalması sağlanır. Bu tür paragat sistemlerinde operasyon çok kolaydır.

[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

MEKANİZE OLTALAR
Paraketa tekniğinin çapari kullanım yöntemi ile kombinasyonu ve mekanize aksamlara kurşun eklenmesi ile meydana gelen hareketli oltalara otopar yani otomatik paragat adı verilir. İlk defa 1970’li yıllarda Norveç’li araştırmacılar tarafından geliştirilen prototipler, günümüzde tam otomatik olarak kullanılan modeller durumuna gelmiştir. Otopar adını verdiğimiz oltalar, ana beden, fırdöndü, köstek, bağlantı kancaları ve iğnelerden oluşur. Bu yapı ile paragat donanımı taşınmaktadır.Kullanım tekniği hareketli oltalara benzer şekilde yatay ve dikey hareketleri içermektedir. Hareketli bir tekne arkasından bırakılır ve toplanır.

Otopar yerleştirilen bir teknede yardımcı mekanize araçlar da yer alır. Komple bir otopar ünitesi paragat toplama ünitesi, kaloma verici ünite, iğne ayırıcı ünite, depolama ünitesi, yemleme makinesi ve iğne temizleyici üniteden oluşmaktadır.

1. Paragat toplama ünitesi : Yatay ve dikey olmak üzere iki tipi mevcuttur. Esas olarak ana gövde tamburlar ve rölelerden oluşur. 24 bolt elektrik veya 180 atu hidrolik basınçla çalışır. 440 kg. ağırlığına sahip paragat toplama ünitesi, dakikada 112 mt. Bedeni denizden çekebilmekte, ana gövde üzerine monte edilen iğne temizleme ve kaloma verici ünite ile kombine çalışabilmektedir.

2. Kaloma verici ünite : Bu bölüm paragat toplama ünitesine bağlı olarak çalışır. Denizden çekilen paragat bedenini kontrol ederek gerektiği durumda bedenin zarar görmemesi ve kopmaması için, boşluk verilmesinde görev alır. Teknenin hızı, akıntı, rüzgar, dalga hareketleri paragat takımının takılması veya yüklü olması durumunda, hidrolik olarak belirli gerilmelere ayarlanabilen bu ünite, çekilen bedenin belirli bir süre ve miktarda kaydırılmasını sağlar. Bu bölüm 78 kg. ağırlığında ve 2 V’luk bir güç kaynağına bağlıdır. Kaloma verici ünite; ana gövde, kasnak, baskı diski ve ayar kolu gibi bölümlerden oluşur.

3. İğne ayırıcı ünite : İğne ayırıcı ünite, adından da anlaşılacağı üzere, iğnenin yakalanan balıktan ya da yemden ayrılmasını sağlar. Bu ünite, dakikada 98 metre paragat bedenini iğnelerden ray sistemine istif edebilmektedir. 95 kg. ağırlığına ve 25 atu çalışma basıncına sahiptir.

4. Depolama ünitesi : Depolama ünitesi, iğne ayırı ile yemleme makinesi arasında yer alır. Paragat takımı iğnelerden bir ray sistemine sıra ile geçiriliri ve tüm paragat bedeni kösteklerden asılı olmak suretiyle askıda roda şeklinde istiflenir. Depolama ünitesinin 1 metresi 5 kg. ağırlığı sahiptir.


[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]
ERROR: If you can see this, then [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] is down or you don't have Flash installed.
__________________

Lütfen avcılık, balıkçılık ve su ürünleri ile ilgili genel sorularınızı özel mesaj ile sormayınız. Herkesin yararlanabilmesi için konular içinde soru yöneltiniz...


Cem | 0 RH+ | İzmir | 20 Nisan

Forum kurallarına ulaşmak için [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]
İmza ayarlarınızı düzenlemek için [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

xnode Çevrimdışı  
Sponsored Links
Eski 23-02-2010, 17:01   #2
Kamil ESEN
Kaptan
 
Üyelik Tarihi: 29.05.08
Mesaj Sayısı: 1.500
Varsayılan

Paylaşıma teşekürler.Fakat paragat amatöre yasak diye biliyorum
__________________
Kamil
Kamil ESEN Çevrimdışı  
Eski 23-02-2010, 17:03   #3
xnode
FCR/SGR
 
xnode kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 14.06.08
Şehir: İzmir
Mesaj Sayısı: 989
Varsayılan

Bu bölüme yazı gönderilmemişti. Konu hakkında bilgi olsun diye bilgiyi verdim. Verilen bilgi şu anda Su ürünleri fakültesinde ders olarak okutulmaktadır. Selamlar.
__________________

Lütfen avcılık, balıkçılık ve su ürünleri ile ilgili genel sorularınızı özel mesaj ile sormayınız. Herkesin yararlanabilmesi için konular içinde soru yöneltiniz...


Cem | 0 RH+ | İzmir | 20 Nisan

Forum kurallarına ulaşmak için [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]
İmza ayarlarınızı düzenlemek için [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

xnode Çevrimdışı  
Eski 23-02-2010, 17:09   #4
Kamil ESEN
Kaptan
 
Üyelik Tarihi: 29.05.08
Mesaj Sayısı: 1.500
Varsayılan

Alıntı:
xnode tafarından gönderildi Mesajı Görüntüle
Bu bölüme yazı gönderilmemişti. Konu hakkında bilgi olsun diye bilgiyi verdim. Verilen bilgi şu anda Su ürünleri fakültesinde ders olarak okutulmaktadır. Selamlar.
Konu çok güzel olmuş gerçekten.Videosuda süper.Eline sağlık..
__________________
Kamil
Kamil ESEN Çevrimdışı  
Eski 23-02-2010, 17:21   #5
delvel
Kaptan
 
delvel kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 11.07.08
Şehir: antalya/merkez
Yaş: 43
Mesaj Sayısı: 1.057
Varsayılan

cem abi videoyu daha öncede izlemiştim
balıkların örgü ipi gibi misinaya gelmeleride ilginç
paylaşım ve bilgilendirme için teşekkürler..
__________________
"

VeLi GÜRAL
1983 oRh+
ANTALYA
since 1903

Forum kurallarına ulaşmak için [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]
Forum kullanma kılavuzu için [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]
İmza ayarlarınızı değiştirmek için [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]
Avatarınızı ayarlamak için [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]
Lütfen TÜRKÇEMİZE sahip çıkalım.Yazım kurallarına ulaşmak için [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

Türk Milletinin istidadı ve kesin kararı medeniyet yolunda, durmadan, yılmadan ilerlemektir_____ M.K. ATATÜRK....
delvel Çevrimdışı  
Eski 23-02-2010, 17:28   #6
xnode
FCR/SGR
 
xnode kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 14.06.08
Şehir: İzmir
Mesaj Sayısı: 989
Varsayılan

Rica ederim, bu bölüm de boş kalmasın
__________________

Lütfen avcılık, balıkçılık ve su ürünleri ile ilgili genel sorularınızı özel mesaj ile sormayınız. Herkesin yararlanabilmesi için konular içinde soru yöneltiniz...


Cem | 0 RH+ | İzmir | 20 Nisan

Forum kurallarına ulaşmak için [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]
İmza ayarlarınızı düzenlemek için [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

xnode Çevrimdışı  
Eski 23-02-2010, 17:50   #7
Murat ADAK
Kaptan
 
Murat ADAK kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 09.10.09
Mesaj Sayısı: 976
Varsayılan

Cem kardeşim ellerine sağlık.
Bilgilendirme için teşekkürler.
__________________

MURAT ADAK
1977 0 Rh (+)
KARABAĞLAR -İZMİR
Murat ADAK Çevrimdışı  
Eski 23-02-2010, 21:19   #8
Mehmet BODUROĞLU
gRi
 
Mehmet BODUROĞLU kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 22.08.09
Şehir: Manisa
Yaş: 52
Mesaj Sayısı: 999
Varsayılan

Harika bilgiler.
Paylaşım için teşekkürler.
Video ise bambaşka bir güzellik katmış olaya.
__________________
Mehmet BODUROĞLU
1974 / Merkez / MANISA
0532 4133895

A RH(+)

[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

Forum kurallarına ulaşmak için [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]
Forum kullanma kılavuzu için [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]
İmza ayarlarınızı değiştirmek için [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]
Avatarınızı ayarlamak için [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]
Lütfen TÜRKÇEMİZE sahip çıkalım.Yazım kurallarına ulaşmak için [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]
Mehmet BODUROĞLU Çevrimdışı  
Eski 23-02-2010, 21:35   #9
levrek
Kurucu Üye
 
levrek kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 29.10.05
Şehir: izmir-ksk.
Yaş: 60
Mesaj Sayısı: 1.878
Varsayılan

Teşekkürler Cem,harbi ders notları imiş.
__________________


Erol ERDOĞAN 1966

Hepimiz birer gölgeyiz aslında…
Nerede yaşarız, neye benzeriz bir fikrimiz yok, neyiz ne değiliz bir bilgimiz yok. Birbirimiz hakkında bildiğimiz tek şey Nick lerimiz…
Sanal alemin sisleri arasında beliriyor sonra kayboluyoruz. Gerçek olan tek şey; paylaşımlarımız, burada bizi var eden de bir tek bu…(alıntıdır)
levrek Çevrimdışı  
Eski 24-02-2010, 07:35   #10
Necati ARAT
Kaptan
 
Üyelik Tarihi: 14.09.09
Mesaj Sayısı: 3.142
Varsayılan

Paylaşım için teşekkürler ancak şunu ilave etmek istiyorum..
Amatör ruha bence hitap etmiyor..
Çükü oltada balığın vuruşunu ve tasmalalayak balığın kafa atışlarını hissetmet isterim şahsen ben....
Necati ARAT Çevrimdışı  
 

Sosyal Paylaşım


Gönderme Kuralları
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
SimgelerAçık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Domuz Gribi Hakkında Genel Bilgiler.. Necati ARAT SAĞLIK 6 27-10-2009 10:34
akademik araştırma yazısı mufi Dökümanlar ve Makaleler 1 19-07-2007 10:04
akademik bir araştırma yazısı mufi Dökümanlar ve Makaleler 2 27-05-2007 20:49
marmara adası hakkında bilgi denizkurt DENİZ AVI (TEKNEDEN) 0 12-07-2006 14:03


Saat 15:23.